ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

Οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τον πλανήτη μας είναι: η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού.
Οι ενέργειες του ανθρώπου καθορίζουν το κλίμα της Γης και των οικοσυστημάτων.
Σήμερα καταναλώνουμε περισσότερα απ’ αυτά που παράγουμε. Η κατάσταση στο πλανήτη θα γίνει ακόμα χειρότερη, όταν το 2050 ο πληθυσμός θα φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,7 δισεκατομμύρια κατοίκους και πέρασε από τα 5 στα 6,7 δισεκ.
Ο ανθρώπινος πληθυσμός σήμερα καταναλώνει 1,3 φορές τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Με άλλα λόγια καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε. Με την υπέρμετρη κατανάλωση μας δημιουργούμε μεγάλες ποσότητες διαφόρων απορριμάτων που προκαλούν μεγάλα προβλήματα και καταστροφές στα οικοσυστήματα. Μέχρι το 2050, απ’ ότι διαφαίνεται θα μας χρειάζεται ένας δεύτερος πλανήτης Γη, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε!
Καταναλώνουμε το 70% του νερού που έχουμε στη διάθεση μας για να ποτίσουμε τα χωράφια μας, τους αγρούς μας, τις καλλιέργειες μας.
Το 2050 με την αύξηση του πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα έχουμε ανάγκη από διπλάσιες ποσότητες νερού. Η ποιότητα του νερού καθημερινά γίνεται όλο και χειρότερη, με τις μολύνσεις από τα μικρόβια και τις παθογόνες ουσίες.
Το μολυσμένο νερό θα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα επόμενα χρόνια οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό και όχι για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, άλλους φυσικούς πόρους ή για «ιδεοπολιτικούς λόγους»!
Οι μεγάλες αλλαγές στη βιοποικιλότητα σήμερα επέρχονται πολύ γρήγορα. Τα είδη εξαφανίζονται με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι παλαιότερα. Πάνω από 30% των αμφιβίων, 23% των θηλαστικών, 12% των πουλιών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η εισαγωγή ξενικών ειδών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ικανό να δημιουργήσει άσχημες συνθήκες στα ήδη υπάρχοντα είδη και οικοσυστήματα.
Για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την αυξημένη ζήτηση σε τροφή, οι γεωργοί αναγκάζονται καθημερινά, να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, χημικά προϊόντα, περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιοποικιλότητα αλλά και η υγεία μας.
Στην Αφρική αυξάνεται η ερημοποίηση, η έλλειψη νερού, η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες, οι πόλεμοι.
Στην Ασία υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις, υπάρχει έλλειψη γλυκού νερού, οι πολύχρονοι πόλεμοι, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η άσχημη χρήση γης, η αύξηση των απορριμάτων ( ειδικά των ηλεκτρονικών).
Στην Ευρώπη δημιουργεί προβλήματα, η μεγάλη χρήση ενέργειας, οι μεταφορές, η ποιότητα του αέρα, η βιοποικιλότητα που κινδυνεύει, η επιθετική χρήση των εδαφών και του νερού.
Στην Λατινική Αμερική, μεγάλα είναι τα προβλήματα, από την αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις, τη φτώχεια, τις ασθένειες, τη πείνα, την καταστροφή των δασών.
Στη Βόρεια Αμερική τα προβλήματα έχουν σχέση με την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και τροφίμων.
Στις πολικές περιοχές άρχισαν να φαίνονται τα αρνητικά αποτελέσμα της κλιματικής αλλαγής με το λυώσιμο των πάγων.
Όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη αναρωτιούνται πιο θα είναι το μέλλον. Θα υπάρξει συνέχεια;
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, σε πλανητικό επίπεδο, και δούμε ποιοι μας κυβερνούν τότε θα καταλάβουμε πιο είναι το μέλλον του γαλάζιου πλανήτη. . Δεν περιμένουμε πολλά από τους πολιτικούς δυστυχώς, αλλά μόνοι μας θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να κάνουμε καθημερινά όλο και περισσότερα πράγματα για τον πλανήτη Γη. Το σπίτι μας!
Υ.Γ Στο πλανήτη Γη πρέπει να πάψουν οι πόλεμοι, η αδιαφορία, η καταστροφή, ο θάνατος, τα διαμελισμένα σώματα, τα πονεμένα παιδιά απ’ τη δυστυχία του πολέμου. Όλα αυτά δεν αρμόζουν στο είδος μας. Είναι καιρός ο άνθρωπος να αγωνισθεί για τον άνθρωπο. Ιδεολογίες, πολιτικές, που στηρίζονται πάνω στο αίμα αθώων δεν στεργιώνουν.
Η ανθρωπότητα αν δεν σωφρονιστεί, θα αυτοκαταστραφεί και ένας δεύτερος «κατακλυσμός» θα σβήσει από το πρόσωπο της γης κάθε ίχνος ζωής.
Γι’ αυτό ο Lorenz ( βραβείο Nobel 1972) υποστήριξε ότι:
» η ανθρωπότητα πρέπει να παραιτηθεί από την υπεροψία της και να δεχθεί με σεβασμό τους νόμους της φύσης που καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων».

Λάμπρος Τσούνης

Υπεύθυνος έκδοσης του GreenApple