Στην αργολική ενδοχώρα, 23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ναυπλίου και πολύ κοντά στην Παλαιά Επίδαυρο, βρίσκεται το Λυγουριό. Μια κωμόπολη κοντά 2.000 κατοίκων, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της γειτνίασης της με το αρχαίο θέατρο και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Στα πλαίσια ενός ταξιδιού στην περιοχή, ιδιαίτερη εντύπωση κατά την προετοιμασία μας, μου έκανε η ύπαρξη ενός μουσείου αφιερωμένου στη φυσική ιστορία. Η αλήθεια είναι, πως για τη χώρα μας δυστυχώς είναι κάτι σπάνιο, αφού χαρακτηριστική είναι η απουσία ενός Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Στο κέντρο σχεδόν του οικισμού, βρίσκεται από το 1993, το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας. Στην ιδιαίτερα πλούσια συλλογή του, θα δει κανείς απολιθώματα κορμών δέντρων, κοραλλιών, τριλοβιτών, ψαριών, στρειδιών, αχινών, ενώ υπάρχουν πολλά δείγματα από αμμωνίτες της περιοχής του Ασκληπιείου, χώρου αναγνωρισμένου ως «μοναδικό παλαιοντολογικό μνημείο πανίδας αμμωνιτών». Πλούσια και ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και η συλλογή ορυκτών κρυστάλλων από όλο τον κόσμο καθώς και ορυκτών από την περιοχή του Λαυρίου. Ο επισκέπτης, εκτός όμως από απολιθώματα και ορυκτά, θα συναντήσει στους διαδρόμους του μουσείου συλλογές εντόμων, θαλάσσιων οργανισμών, καθώς και πληροφοριακό υλικό για τη βιολογική εξέλιξη.

Μπορώ να πω, πως ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας, καθώς συναντήσαμε ένα μουσείο που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει την περιοχή ο επισκέπτης ολοκληρωμένα, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση. Αν βρεθείτε στην περιοχή, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.museum-kotsiomitis.gr/