Η λίμνη Στυμφαλία είναι μια ορεινή λίμνη που βρίσκεται στα όρια των νομών Κορινθίας και Αργολίδας, σε υψόμετρο 600μ. ανάμεσα στα βουνά Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Η περιοχή παίρνει το όνομά της από τον ήρωα Στύμφαλο.

Ο Στύμφαλος γιος του Αρκάδα και εγγονός του Λυκάονα, ίδρυσε επίσης στην περιοχή την πόλη Στύμφηλο. Η αρχαία Στύμφηλος ήταν χτισμένη στη βόρεια πλευρά της λίμνης Στυμφαλίας, και ο Έλληνας αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος την έφερε στο φως την περίοδο 1924 – 1930.

Η ελληνική μυθολογία περιγράφει ότι εδώ ψηλά στη Στυμφαλία, εξελίχθηκε ο έκτος άθλος του Ηρακλή. Ο Βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, επέβαλε στον Ηρακλή να αφανίσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Σύμφωνα με το μύθο, αυτά ήταν αρπακτικά ανθρωποφάγα και σαρκοφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, που είχαν αυξηθεί υπερβολικά και λυμαίνονταν την περιοχή. Τα πουλιά αυτά δεν ήταν άλλα από τις Φαλακρές Χαλκόκοτες (Geronticus eremita)  που ζούσαν στη νότια Ευρώπη και στην περιοχή, στους κατακόρυφους βράχους που περιβάλλουν την λίμνη μέχρι το 1700. Μετά από αυτή την περίοδο εξαφανίστηκαν από την περιοχή. Σήμερα ζει σε λίγες απομονωμένες αποικίες στο Μαρόκο και στη Συρία. Ο παγκόσμιος άγριος πληθυσμός του είδους, δεν ξεπερνάει τα 550 άτομα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Η λίμνη είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος, θεωρείται όμως η πιο σημαντική φυσική λίμνη της Πελοποννήσου και η σημαντικότερη ορεινή λίμνη της Ελλάδας. Η λίμνη Στυμφαλία με τον κωδικό GR2530002 βρίσκεται στον κατάλογο των περιοχών Natura 2000.

Η λίμνη είναι ελώδης και ρηχή. Η έκτασή της φτάνει τα 8.000 στρέμματα περίπου. Το βάθος της μεταβάλλεται εποχιακά και ανάλογα κυμαίνεται από 1 – 4 μέτρα βάθος. Τη χλωρίδα της λίμνης συνθέτουν τ’ αγριοκάλαμα, τα βούρλα, οι ιτιές, τα σφενδάμια και τα πλατάνια. Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε μακία, με σχίνα, κουμαριές, ρείκια, πουρνάρια, γκορτσιές, βελανιδιές, φράξους, φιλίκια και στις ψηλές περιοχές επικρατεί η κεφαλληνιακή ελάτη και το μαυρόπευκο.

Στις όχθες της λίμνης η χλωρίδα αποτελείται από υδρόφιλα φυτά, όπως το Myriophyllum spicatum, το Myriophyllum verticullatum, την Ranunculus peltatus, Iris pseudacorus κ.ά., ενώ στη γύρω περιοχή, ανάμεσα στη μεσογειακή βλάστηση μπορεί να συναντήσει κανείς πολλά ενδιαφέροντα φυτά, όπως κρόκους, ίριδες, ορνιθόγαλα, αρενάριες, ασπέρουλες και πλήθος από όμορφες και μαγικές ορχιδέες.

Η Στυμφαλία εκτός από περιοχή Natura 2000, ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (Important Bird Areas). Πολλά είδη πουλιών, φωλιάζουν στην περιοχή της λίμνης, ενώ πολλά την επισκέπτονται για να ξεκουρασθούν κατά την περίοδο της ανοιξιάτικής και φθινοπωρινής αποδημίας. Σημαντική είναι η παρουσία των ερωδιών – όπως οι λευκοτσικνιάδες, οι αργυροτσικνιάδες, οι πορφυροτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι ήταυροι, οι μικροτσικνιάδες, οι νυχτοκόρακες. Στην Στυμφαλία και στην γύρω περιοχή υπάρχουν σημαντικά αρπακτικά όπως η γερακίνα, το ξεφτέρι, το διπλοσάινο, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, ο σφηκιάρης, ο φιδαετός, ο καλαμόκιρκος και ο χειμωνόκιρκος. Μέσα στις καλαμιές της Στυμφαλίας φωλιάζουν οι σπάνιες βαλτόπαπιες. Εδώ βρίσκουν επίσης καταφύγιο οι πρασινοκέφαλες, τα γκισάρια, τα κιρκίρια, οι χουλιαρόπαπιες, τα σφυριχτάρια, οι καπακλήδες κ.ά.

Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά κ.ά. Η ιχθυοπανίδα της λίμνης αποτελείται από κυπρίνους (Cyprinus carpio), πελοποννησιακούς ποταμοκέφαλους (Squalius peloponnensis), ποταμοκέφαλους του Μωριά (Squalius moreoticus). Επίσης από τη λίμνη Στυμφαλία παίρνει το όνομά του και ο στυμφαλικός πελασγός (Pelasgus stymphalicus), το οποίο είναι ενδημικό είδος ψαριού της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Όταν επισκεφθείτε τη περιοχή αξίζει να περάσετε από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας όπου θα ενημερωθείτε για το πλούσιο οικοσύστημα της λίμνης (https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Periballontos-Stymfalias/to-mouseio.aspx).