Γράφει η Φωτεινή Σιγανού

Όταν κατεβαίνει κανείς τους δρόμους, κοντά στις όχθες του Λίγηρα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά σ` ένα άγριο ποτάμι που φεύγει γρήγορα χωρίς κανόνες, και που δεν έχει «κατακτηθεί» κατά μήκος των 1.000 χιλιομέτρων που διατρέχει.
Ο Λίγηρας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης, στα δυτικά του Ρήνου. Ένα ταξίδι στην κοιλάδα του μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: επίσκεψη στα κάστρα του, στις όμορφες πόλεις με τα πολλά έργα τέχνης (Tours, Orleans, Βourges), να ανακαλύψουμε εκτός από την ιστορία, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με τα όμορφα δάση που τον περιτριγυρίζουν.
Εδώ σ` αυτά τα μέρη έχει κανείς χίλιες δυό ευκαιρίες και δυνατότητες: να πετάξει με αερόστατο πάνω απ` τα κάστρα και τους κήπους, να περπατήσει μέσα στα δάση με τους σκίουρους, τ` αγριογούρουνα και τα ελάφια, να κυλήσει με το ποδήλατο ή να καλπάσει με το άλογο στα πράσινα μονοπάτια, μέσα από γραφικά χωριά δίπλα στους αμπελώνες, ανάμεσα απ` την πλούσια γη με τα ηλιοτρόπια.
Λίγηρας δεν σημαίνει μόνο κάστρα αλλά και μια κοιλάδα που σε φέρνει σε επαφή με την όμορφη και ανέπαφη φύση.

Πολλά είδη πουλιών όπως Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κορμοράνοι, Νανογλάρονα, Τσαλαπετεινοί, Αλκυόνες, και οι σπάνιοι ψαραετοί, συμπληρώνουν με το μαγικό πέταγμά τους την ομορφιά του τοπίου.


Η κοιλάδα του Λίγηρα είναι η καρδιά της ρομαντικής Γαλλίας, που οι Γάλλοι την ονομάζουν Jardin de France (Κήπο της Γαλλίας).
Εδώ υπάρχουν εκατοντάδες παλιά κάστρα και αγροικίες. Αλλά από τα ωραιότερα είναι τα κάστρα του Chambord, του Chanoceaux, και του Amboise. Το κάστρο του Chambord, είναι το πιο μεγάλο αλλά και το πιο γνωστό απ` όλα τα κάστρα του Λίγηρα. Βρίσκεται στον Cosson, παραπότομο του Λίγηρα, και είναι κυκλωμένο από τα μεγάλα δάση όπως το Parc de Chambord και το Foret de Boulogne.


Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Το κτίριο έχει 440 δωμάτια, 365 παράθυρα και 13 σκάλες. Δεν είναι γνωστό ποιος το σχεδίασε. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι έργο του Leonardo da Vinci ή του Domenico από την Cortona. Η κατασκευή του ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια του 1400, αλλά σταμάτησε εξ` αιτίας της αιχμαλωσίας του Φραγκίσκου Ι, στην Ιταλία από τον Κάρολο τον 5ο. Η κατασκευή του κάστρου ξανάρχισε πάλι μετά την απελευθέρωση του βασιλιά Φραγκίσκoυ. Ο κεντρικός πύργος μαζί με τους 4 πυργίσκους του τελείωσε το 1539.
Μετά το θάνατο του Φραγκίσκου το 1545, συνέχισε τις εργασίες στο κάστρο ο γιός του Ερρίκος ΙΙ. Το κάστρο βρίσκεται περιτριγυρισμένο από πλούσια δάση, λίμνες, ρυάκια και λιβάδια.
Παρέμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Το 1932 όμως κηρύχθηκε Εθνικό μνημείο. Ένα κλασικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της μεσαιωνικής Γαλλίας.


Όταν βρεθείς στην ταράτσα του, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια μικρή πόλη, με δρόμους που περνούν ανάμεσα από πύργους, πυργίσκους, καμινάδες και κομψά αρχιτεκτονικά «στολίδια». Τα δωμάτιά του, οι σάλες, οι διάδρομοί του θυμίζουν «Μινωικό λαβύρινθο». Πολλά από τα δωμάτιά του μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί σήμερα. Από ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει την ομορφιά και την γαλήνη του τοπίου.
Το κάστρο του Chanoceaux, είναι του 13ου  αιώνα και ανήκε στην οικογένεια Marque.
Μετά το κάστρο το πήρε ο Φραγκίσκος Ι. Όταν το 1547 ο Ερρίκος ΙΙ ανέβηκε στο θρόνο, η φίλη του Diana de Poitiers, κατοίκησε στο κάστρο και ανέθεσε στον Delorm να κατασκευάσει μια γέφυρα που θα συνέδεε το κάστρο με την όχθη του Cher (παραπόταμο του Λίγηρα). Μετά το θάνατο του Ερρίκου, το 1559, η βασίλισσα Caterina dei Medici, υποχρέωσε την Diana να εγκαταλείψει το κάστρο.


Η βασίλισσα όταν το πήρε στην κατοχή της το αναβάθμισε και το μεγάλωσε χτίζοντας και άλλα κτίρια.
Το 1733 μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης το κάστρο αναστηλώθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη Dupin, που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα του κράτους.
Στο κάστρο φθάνει κανείς μέσα από ένα δρόμο που είναι πνιγμένος από τα αιωνόβια δένδρα. Στην είσοδο του Chenonceaux σε υποδέχονται, τα αγάλματα με δύο Σφίγγες. Οι γραφικοί κήποι, με τα πολύχρωμα λουλούδια, η γέφυρα, τα μπαλκόνια, τα όμορφα παράθυρα μαζί με τις αίθουσές του, σε μαγεύουν και σε φέρνουν σε άλλες εποχές.
Το Amboise είναι μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές κωμοπόλεις του Λίγηρα.
Το κάστρο του στέκει επιβλητικά, πάνω σε μικρό βράχο, ενώ τα όμορφα λευκά σπίτια της πόλης, βρίσκονται στα πόδια του.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλοί ταξιδευτές φθάνουν εδώ, κυρίως Ιταλοί, για να γνωρίσουν το χώρο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, ένας μεγάλος συμπατριώτης τους, ο Leonardo da Vinci. Στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκονται ακόμη και σήμερα τα οστά του.


Η παρουσία του Leonardo da Vinci στο Amboise έχει πολύ μεγάλη ιστορική αξία, γιατί σημαδεύει την έξοδο της Γαλλίας από το Μεσαίωνα και την είσοδό της στην Αναγέννηση.
Ο Leonardo έφερε μαζί του στο Amboise, έργα του, όπως: την Madonna delle Rocce, και την ανεκτίμητη Gioconda, που ο βασιλιάς ήθελε να αγοράσει. Ο μεγάλος άνθρωπος της τέχνης και της επιστήμης πέθανε εδώ το 1519. Πολλοί πίνακες του έχουν σαν θέμα τα τοπία της περιοχής. Ένας απ` αυτούς σήμερα βρίσκεται στην ιδιωτική συλλογή της βασίλισσας της Αγγλίας.
Η κοιλάδα του Λίγηρα, με τα κάστρα της, την όμορφη φύση και τα τοπία της, είναι η ρομαντική καρδιά της Γαλλίας, που αξίζει να την γνωρίσει κανείς από κοντά.