Η Βελανιδιά της Ραφήνας είναι ένα υπεραιωνόβιο δένδρο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Φλέμινγκ. Ανήκει στο είδος Quercus ithaburensis και στο υποείδος macrolepis (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis). Το δένδρο αυτό ζει συνήθως κοντά στην παράκτια ζώνη και απουσιάζει από το εσωτερικό της χώρας.

Ένα δένδρο που σε ηλικία ξεπερνάει τα 700 χρόνια. Εδώ, στον ίσκιο του από κάτω, σύμφωνα με προφορικές ιστορίες, ξεκουράστηκαν και δροσίστηκαν διάφορες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας. Σύμφωνα επίσης με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ακόμη και οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί κατακτητές νοιάστηκαν για το δένδρο, αφού το φύλαγαν για να μην το κόψουν!

Είναι καιρός η Βελανιδιά της Ραφήνας να προστατευθεί και να κηρυχθεί σε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, αναγνωρίζονται δημόσιες ή ιδιωτικές περιοχές, που δεν μπορούν να ανακηρυχθούν ως Εθνικοί Δρυμοί ή Αισθητικά Δάση. Είναι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη οικολογική, παλαιοντολογική, ιστορική και γεωμορφολογική σημασία. Ως Μνημεία της Φύσης, μπορούν να ανακηρυχθούν μεμονωμένα δένδρα, συστάδες δένδρων αλλά και περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική σημασία.

Η Βελανιδιά της Ραφήνας είναι ένα δένδρο μοναδικό. Είναι μέρος της ιστορίας, της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία και την ανακήρυξη του δένδρου σε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Περιμένουμε λοιπόν και την απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων!

Η Βελανιδιά της Ραφήνας, πρέπει να ανακηρυχθεί σε Μνημείο της Φύσης. Ο χώρος γύρω της χρειάζεται ανάπλαση, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, να χαίρονται τον βαθύ ίσκιο της και την ομορφιά της.