Το Brno είναι μια όμορφη πόλη της Τσεχίας, που βρίσκεται στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, μετά την πρωτεύουσα Πράγα. Μια πόλη ατμοσφαιρική, με όμορφα πάρκα και παλιά αυτοκρατορικά και νεοκλασικά κτήρια. Μια ξεχωριστή πόλη με ευγενικούς ανθρώπους.

Εδώ σ’ αυτήν την πόλη έζησε ο Gregor Johann Mendel, ο πατέρας της Γενετικής. Ο Johann Mendel γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1822 στο Heinzendorf (σήμερα Hyncice της Τσεχίας) που παλαιότερα ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, και βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μοραβίας και Σιλεσίας. Μετά τη μέση εκπαίδευση, το 1843 έγινε μοναχός στο Μοναστήρι του Αγίου Θωμά στο Brno, όπου πήρε το όνομα Gregor, και το 1846 έγινε ιερέας στο ίδιο μοναστήρι.

Το 1851 πήγε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου παρακολούθησε Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά. Το 1853 διορίστηκε καθηγητής σε λύκειο του Brno όπου δίδαξε Φυσικές Επιστήμες. Το 1868 έγινε ηγούμενος στο Μοναστήρι των Αυγουστίνων. Ήδη από το 1865, στον κήπο του μοναστηριού, άρχισε να κάνει εκεί τα πειράματά του.

Ο Gregor Mendel αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ο πατέρας της Γενετικής. Στον κήπο του μοναστηριού έκανε τα πειράματά του για τον υβριδισμό των φυτών, με φυτά μπιζελιών (Pisum sativum). Τα αποτελέσματα των ερευνών του, οδήγησαν στον προσδιορισμό των Νόμων της Κληρονομικότητας, πάνω στους οποίους στηρίζεται η μοντέρνα Γενετική Επιστήμη. Εγκατέλειψε τα πειράματά του το 1868, όταν έγινε ηγούμενος στο Μοναστήρι των Αυγουστίνων. Για την έρευνά του ο Mendel είπε: «Οι επιστημονικές μου έρευνες, μου έδωσαν μεγάλη ικανοποίηση, και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος πριν ο κόσμος αναγνωρίσει τα αποτελέσματά των εργασιών μου». Το 1900, τρεις επιστήμονες, οι Hugo de Vries, Carl Correns και Erich von Tschermak, ανακάλυψαν πάλι τους νόμους που είχε διατυπώσει ο Mendel, κάνοντας έρευνες ο καθένας ξεχωριστά από τον άλλο.

vienna 204

Αν βρεθεί κάποιος στο Brno, αξίζει να επισκεφθεί τις ομορφιές του και τα αξιόλογα μνημεία του. Μια επίσκεψη στο Μοναστήρι των Αυγουστίνων του Αγίου Θωμά θα σας φέρει κοντά στο μοναδικό κήπο του Mendel, αλλά και στο Mendel Museum (https://mendelmuseum.muni.cz/en/), που προβάλει το έργο και τη ζωή του μεγάλου Γενετιστή.