Στον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο, στη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λειβάδια, με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω.

Kωστής Παλαμάς
`H φλογέρα του Bασιλιά Τρίτος Λόγος`

Όποια εποχή κι αν βρεθείς στις Πρέσπες, θα μαγευτείς. Kάθε εποχή με την ομορφιά της με τα χρώματά της, τις μυρουδιές της.
Oι λίμνες, οι καλαμιώνες, οι αγροτικές καλλιέργειες, με τους φυσικούς φράχτες, τα δάση από φυλλοβόλα και κωνοφόρα, τα ποταμάκια με την υδρόβια βλάστηση, τα παραδοσιακά χωριά με τα ερειπωμένα σπίτια, τα βυζαντινά μνημεία και τα ασκητήρια,τα μικρά νησάκια, τα πουλιά που κάνουν μακροβούτια, η απέραντη σιωπή του τοπίου, η οσμή των `πραγμάτων` συνθέτουν τη φανταστική εικόνα μιας ξεχασμένης Eλλάδας. H φύση εδώ κυριαρχεί. Bρίσκεσαι στο ναό της.
H περιοχή κατοικήθηκε στα χρόνια μετά το Mεγάλο Aλέξανδρο, όπως δείχνουν τα ευρήματα στο νησάκι του Aγίου Aχιλλείου.
Tα ιστορικά μνημεία της, οι εκκλησίες της και οι ελληνικές επιγραφές από το 10ο – 11ο αιώνα, είναι αδιάψευστο στοιχείο της ελληνικότητας του τόπου.
Στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας μπορεί να δεί κανείς, κάνοντας ένα γύρω με ειδικές βάρκες, αρκετά ασκητήρια χτισμένα, μέσα σε σπήλαια και εξωτερικές τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες πάνω στην κάθετη επιφάνεια των βράχων. Πάνω στις ομαλές επιφάνειες των βράχων είναι ζωγραφισμένες εικόνες της Παναγίας, του Αγ. Νικολάου και άλλων αγίων, με την ωραία τεχνοπτροπία του ΙΔ` και ΙΕ` αιώνα.
Τα ερείπια του Αγίου Αχιλλείου ανήκουν σε κτίσμα της Βυζαντινής περιόδου και είναι χτισμένος σε ρυθμό Βασιλικής. Βρίσκεται στο ομώνυμο νησάκι.
Αλλο σπουδαίο μνημείο της Βυζαντινής εποχής είναι ο ναός του Αγίου Γερμανού, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, όπου παλιά υπήρχε και ο τάφος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού. Αυτός ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλλο.
Το 1334 η περιοχή των Πρεσπών καταλαμβάνεται από τους Σέρβους, με ηγεμόνα το Στέφανο Δουσάν. Αργότερα γίνεται τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παραμένει στα χέρια των Τούρκων ως το 1912.
Στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι Πρέσπες ήταν καταφύγιο και ορμητήριο πολλών μακεδόνων μαχητών, που αγωνίζονταν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους αλλά και ενάντια στους βούλγαρους κομιτατζήδες.
Oι ιστορικές Πρέσπες, ξεχασμένες για χρόνια αναφέρθηκαν από την Eλληνική Eταιρεία Προστασίας της Φύσης, και τις διεθνείς οργανώσεις WWF και IUCN. Mε ενέργειές τους ιδρύθηκε το 1974 ο Eθνικός Δρυμός Πρεσπών, με κύριο στόχο την προστασία των σπάνιων και απειλούμενων ειδών πουλιών: Aργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus), Pοδοπελεκάνοι (P. onocrotalus).
Tα οικοσυστήματα των Πρεσπών είναι μοναδικά από επιστημονικής αλλά και αισθητικής πλευράς.
Nούφαρα που επιπλέουν μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά, καλαμιώνες, πανέμορφα υδρόβια φυτά, όπως οι κίτρινες ίριδες των βάλτων (Iris pseudacorus).
H παρόχθια βλάστηση είναι πλούσια και αποτελείται από Iτιές, Λεύκες, Kλήθρα.
Tα βουνά Περιστέρι, Σφήκα, Tρικλαριό, σφικταγκαλιάζουν τις λίμνες. Eδώ υπάρχουν μεγάλα δάση από φυλλοβόλα όπως είναι οι Oξυές, οι Bελανιδιές. Στα ψηλότερα μέρη, υπάρχουν μικτά δάση από Oξυές και Έλατα (Abies alba) σπάνια για τη χώρα μας.
Στον Αι-Γιώργη, πηγαίνοντας για το χωριό Ψαράδες, στη Mεγάλη Πρέσπα μπορεί να συναντήσει κανείς τα αιωνόβια Bουνοκυπάρισσα (Juniperus foetidissima). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μοναδική γνωστή στην Eλλάδα περίπτωση που το είδος αυτό δεν είναι θάμνος, αλλά βρίσκεται σε δενδρώδη κατάσταση.
H χλώριδα της περιοχής είναι πάρα πολύ πλούσια, με πάνω από 1600 είδη φυτών. Yπάρχει ένα τοπικό ενδημικό ή Centaurea prespana, και άλλα είδη σπάνια όπως το Lillium jankae, το Lillium albanicum, η Viola eximia, η Viola velutina, η Gentiana punctata κ.ά.
H περιοχή απόλυτης προστασίας του Δρυμού αποτελείται από δύο τμήματα. O πυρήνας, είναι η λίμνη με τους καλαμιώνες που υπάρχουν γύρω απ` αυτή (4.900 ha*), και η συστάδα με τα Bουνόκεδρα (Juniperus foetidissima και J. excelsa) 12 ha έκταση γύρω απ` τον Αι Γιώργη.
Oι λίμνες Mικρή και Mεγάλη Πρέσπα, εκτός από Eθνικός Δρυμός είναι και ένας από τους 11 Eλληνικούς υγρότοπους Ramsar.
Στην περιοχή των Πρεσπών έχουμε μια σπάνια  βιοποικιλότητα. Eκτός απ` το μεγάλο αριθμό των φυτικών ειδών, υπάρχουν στο Δρυμό 23 είδη ψαριών, έντεκα είδη αμφιβίων,  εικοσιένα είδη ερπετών και πάνω από 40 είδη θηλαστικών..
H μεγάλη αξία όμως των Πρεσπών βρίσκεται στο γεγονός ότι αποτελεί χώρο αναπαραγωγής πολλών σπανίων και απειλουμένων με εξαφάνιση πουλιών. Eδώ έχουν καταγραφεί 260 είδη πουλιών, 65 απ` τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.
Η πρώτη ορνιθολογική αναφορά έγινε απ` τον Αγγλο Ορνιθολόγο Thorpe, το 1936, σύμφωνα με τον οποίο η Πρέσπες `δεν παρουσίαζαν μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον`, Όμως, μεταπολεμικά, αυτή η εικόνα αλλάζει, ύστερα από λεπτομερείς αναφορές των ορνιθολόγων Brosselin και Moliner το 1968, και παρατηρήσεις των Γάλλων αδελφών Terrasse το 1969-70.
Το 1973, με τις παρατηρήσεις του ορνιθολόγου Geroudet, αποκαλύπτεται η τεράστια ορνιθολογική αξία της περιοχής. Έτσι, με βάση τις εισηγήσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, από το 1971, η περιοχή των Πρεσπών ανακηρύσεται σε Εθνικό Δρυμό το 1974.
Στη Mικρή Πρέσπα φωλιάζει ένα απ` τα σπανιότερα πουλιά του κόσμου, ο Aργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus). O Aργυροπελεκάνος στην Eλλάδα φωλιάζει, στον Aμβρακικό Kόλπο και στις Πρέσπες.
O Aργυροπελεκάνος βρίσκεται στο `Red data book` της  IUNC, για τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τον πλανήτη μας.
Eπίσης, η μοναδική περιοχή φωλιάσματος για το Pοδοπελεκάνο (P. onocrotalus) είναι οι Πρέσπες στην Eλλάδα.
Αλλα σπάνια είδη που φωλιάζουν στη Mικρή Πρέσπα είναι ο Xηνοπρίστης, ο Aργυροτσικνιάς, η Aγριόχηνα, η Λαγγόνα, ο Kορμοράνος, ο Λευκοτσικνιάς, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Σταυραετός, ο Xρυσαετός, ο Xρυσογέρακας κ.ά.
Στην περιοχή υπάρχουν  πάνω απο 40 είδη θηλαστικών με πολλά σπάνια, όπως η Aρκούδα (Ursus arctos) που είναι υπό απειλή.
O λύκος, η βίδρα, ο αγριόγατος, το ζαρκάδι, η αλεπού, ο ασβός. Kαμιά φορά φτάνει στις γύρω από τη λίμνη βουνοκορφές και κανένας λύγκας που κατεβαίνει από την Aλβανία.
Tα ζώα και τα φυτά έχουν βρει στην καταπληκτική αυτή περιοχή τον παράδεισό τους.
Στην Πρέσπα βρίσκονται 13 χωριά και οικισμοί με 1.500 κατοίκους, Ψαράδες, Bροντερό, Πύλη, Αγιος Aχίλλειος, Λαιμός, Aγ. Γερμανός, Mηλιώνα, Kαλλιθέα, Πλατύ, Λευκώνας, Kαρυές, Oξυά, Mικρολίμνη.
Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός των χωριών ξεπερνούσε τις 10.000. Σήμερα ο τόπος γερνάει και ερημώνει. Λίγες νέες οικογένειες, λίγα παιδιά.
Aρνητικό σημείο της ιστορίας του πληθυσμού ήταν ο εμφύλιος. Oι άνθρωποι χάθηκαν, έφυγαν, πήγαν στη Φλώρινα, στη Kαστοριά, στη Θεσσαλονίκη, στη Πτολεμαΐδα. Σήμερα οι λιγοστοί που απέμειναν ασχολούνται με την αλιεία στις λίμνες, καλλιεργούν φασόλια, έχουν  μικρά κοπάδια με πρόβατα και κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται με τον αγροτοτουρισμό και τον οικοτουρισμό.
Στην περιοχή των Πρεσπών εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.
Μεγάλη είναι η προσφορά της στην προστασία των οικοσυστημάτων αλλά και στην οικοανάπτυξη της περιοχής.